Guido Goedheer    PostCobra Art
Home      Me,Myself,and I      Curriculum Vitae       Paintings       Contact       Bangkok
Nederlandse schilder exposeert van 12 tot 28 maart In het Siam City Hotel,

 Bangkok Guyido Goedheer,

 een wonderkind van (bijna) 60 Door Hans Bos

“Kunst moet niet alleen oog en oor behagen, maar ook het bewustzijn vergroten. We leven nu eenmaal niet in een perfecte en fraaie wereld. Een kunstenaar moet alle aspecten van zijn leven in zijn werken stoppen. Het staat iedereen vrij om dat in zich op te nemen of het ontkennen”. Guyido Hillebrand

Goedheer is medio vorig jaar in Bangkapi (Bangkok) neergestreken. Een intensieve reis van een half jaar door donker en gevaarlijk Afrika opende in 2004 zijn ogen voor de noden van kinderen. Sindsdien is een deel van de opbrengst van zijn schilderijen bestemd voor het goede doel. In Thailand is dat onder meer de Foundation of Slum Children Care (FSCC), onder auspiciën van de stichting die in het verleden is opgericht door de inmiddels overleden prinses HKH Galyani Vadhana. Die gaat het geld gebruiken voor de aankoop van melk voor kinderen in achterstandswijken.

De FSCC eft de dagelijkse zorg voor circa 2000 kinderen, verspreid over vier dagcentra, als hun ouders op pad zijn om de kost te verdienen. Tussen vier maanden en vijf jaar oud probeert de FSCC deze kinderen te leren de gevaren te vermijden die hun leefomgeving beheersen.

Guyido Goedheer (nieuw lid van de NVT), is wereldwijd een van de weinige schilders die werkt in de zogeheten CoBrA-stijl, eind jaren veertig ontstaan. Verzamelaars, musea en liefhebbers doen doorgaans grote moeite om een van zijn opmerkelijke werken te bemachtigen. Zeker als ze weten dat een deel van het bedrag van aankoop direct naar het goede doel gaat. Op de expositie in het Siam City Hotel zijn Guyido’s jongste werken te zien, in samenwerking met de bekende Gossip Gallery. De Nederlandse ambassadeur Z.E. Tjaco van den Hout is bereid gevonden de expositie te openen.

Guyido: “De economische crisis treft vooral de bewoners van krottenwijken. Kinderen krijgen daardoor niet de juiste zorg en aandacht. En dat in een omgeving van drugs en misdaad. Misschien dat mijn werk daar verbetering in kan brengen, al is het maar voor een klein beetje…”. Over Guyido Goedheer: 1950: geboren te Bennekom (Ede)
1965: Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, met speciale leeftijdsontheffing 1970: Afgestudeerd, freelance boekontwerper/illustrator en bekend ‘etser’.

In de jaren die volgden, zwierf Guyido door heel Europa. Hij woonde onder meer enige tijd in Florence. Na enkele jaren op een boerderij in Noord-Holland, verhuisde Guyido naar de Franse Pyreneeën. In 2004 maakte de schilder een (ontdekkings)reis door Zuid en Oost-Afrika. Dat opende zijn ogen voor de noden van achtergestelde kinderen.

In totaal heeft Guyido Goedheer 32 solo-exposities verzorgd in Europa en de V.S. 76 maal nam hij deel aan groepsexposities. Veel van zijn werken zijn in bezit van musea, overheden en particuliere verzamelaars.

Website: www.guidogoedheer.eu

Siam City Hotel Bangkok ligt op 477 Si Ayuthaya Road, Phayathai, Bangkok 10400. Skytrain Phayathai Station. Leden van de NVT zijn van harte welkom!